Shambhala Arnhem


Shambhala maakt deel uit van een internationale gemeenschap van beoefenaars van boeddhistische meditatie en andere contemplatieve disciplines. Geïnspireerd op de leringen van de Boeddha en de legendarische krijgertraditie van Shambhala, ontwikkelde deze traditie in het Westen een gevarieerd en compleet pad van meditatie beoefening en studie. De grondlegger van Shambhala, de befaamde Tibetaanse lama Chögyam Trungpa Rinpoche, liet zich vanaf de jaren ‘60 sterk inspireren door de diverse wijsheidtradities die hij in het Westen tegenkwam. Hij zag de mogelijkheid een verlichte samenleving te realiseren door een combinatie van meditatie en maatschappelijk leven.

De acht Shambhala Meditatie Centra en -groepen in Nederland zijn levendige ontmoetingspunten voor meditatiebeoefenaars. Iedereen kan hier zitmeditatie beoefenen, de belangrijkste activiteit van de Shambhala Meditatiecentra. Daar zijn verder diverse boeddhistische meditatie-, studieprogramma’s- en cursussen te volgen. Ook vinden er Shambhala Training-weekenden en Nalanda Art-programma’s plaats, zoals Kado (Japans bloemschikken), Kyudo (meditatief boogschieten en Miksang (contemplatieve fotografie). Tijdens de open avonden worden regelmatig lezingen gegeven.

Door de geschiedenis heen hebben mensen gestreefd naar een samenleving waarin je een waardig bestaan kunt leiden. Dit is de visie van Shambhala: een verlichte samenleving. Van de eerste koning van Shambhala wordt gezegd dat hij rechtstreeks onderricht van de Boeddha kreeg – een leer die duidelijk maakt dat spiritualiteit en het dagelijks leven onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

De Shambhala-leer is gebaseerd op de overtuiging dat er fundamentele, menselijke wijsheid bestaat, die de problemen van de wereld kan helpen oplossen. Deze wijsheid hoort niet bij één bepaalde cultuur of religie, en is ook niet uitsluitend afkomstig uit het westen of het oosten. Het is een traditie van menselijk krijgerschap, die in veel culturen en tijdperken heeft bestaan. Krijgerschap betekent in de Shambhala-traditie niet bang zijn voor wie we zijn, waarvoor moed nodig is, maar ook vriendelijkheid tegenover jezelf en anderen. Vriendelijkheid ontwikkelen we mede door de beoefening van meditatie.

 

Stuur Shambhala Arnhem een bericht

Vrijblijvend, en je e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt.